0 507 417 90 44 info@asltur.com

Giriş

Kaydolun

Bir hesap oluşturduktan sonra, ödeme durumunuzu takip edebilecek, onayı izleyebilecek ve turu bitirdikten sonra turu değerlendirebileceksiniz.
Kullanıcı Adı*
Şifre*
Şifreyi Onayla*
İlk İsim*
Soyadı*
Doğum Tarihi*
E-posta*
Telefon*
Ülke*
* Bir hesap oluşturmak, Hizmet Şartlarımızı ve Gizlilik Bildirimimizi kabul ettiğiniz anlamına gelir.
Lütfen bir sonraki adıma geçmeden önce tüm hüküm ve koşulları kabul edin

Zaten üye misiniz?

Giriş

Tam bir kültür, tarih ve doğa gezisi istiyorum diyorsanız Ankara en iyi seçeneklerden biri. Ankara gezilecek yerler listesi çok sayıda tarihi mekan, yapı ve müze içeriyor. Ayrıca ülkemizin başkenti deniz olmasa bile gölleri, parkları ve birçok doğal güzelliği ile de ünlü bir kent.

“Peki, eğlence imkanları?” diye sorarsanız o da bolca var. Özellikle üniversiteli gençler şehre ayrı bir dinamizm kazandırıyor.

Ankara gezginleri için şehrin kendine has ruhunu en etkileyici şekilde yansıtan turistik noktaları seçtim ve derleme yaparak bir liste hazırladım. Umarım çok sayıda gezgin gibi siz de listeyi beğenir ve seyahatiniz boyunca yanınızda bir rehber olarak ondan yararlanırsınız.

Ankara Gezilecek Yerler Listesi

Ankara gezilecek yerler listesi ile şehirdeki en güzel 50 yeri kısa sürede görme imkanına sahipsiniz. Her bir yer hakkında fotoğraflar, önemli bilgiler, uyarı ve öneriler paylaştım. Ayrıca ziyaret saatleri ve ücretler hakkındaki en sağlıklı bilgileri resmi web sitelerinden takip etmenizde fayda var.

Ankara şehir merkezi ve Ankara çevresinde gezip görülecek tüm önemli yerlerin harita konumlarını ise topluca yazı devamındaki Ankara gezilecek yerler haritası bölümünde bulabilirsiniz. Hadi başlayalım…

1. Anıtkabir

Anıtkabir şüphesiz ki Ankara deyince çoğumuzun aklına gelen ilk yer. Ankara gezilecek yerler listesinin de ilk sırasında.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kabri Anıtkabir’de bulunuyor. Anıt mezarın tarihi ve manevi değeri çok yüksek ama aynı zamanda mimarisi de dikkat çekiyor.

Müzede yalnızca Ulu önderimizin kabrini değil ona ait özel eşyaları ve ülkemiz için yaptıklarını sergileyen birçok fotoğraf, tablo vb. öğeleri de görme şansınız var. Tüm bunlar ortalama 3 bin metrekarelik alana sahip Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde sergileniyor.

Müze 4 farklı bölümden oluşuyor. Atatürk’e ait özel eşyalar birinci bölümde yer alıyor. Müzenin ikinci bölümü ise Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları’na ayrılmış. Çarpıcı fotoğraf ve tablolar bu kısımda görebilecekleriniz arasında.

Milli Mücadele ve devrimlerle ilgili sunumlar ise müzenin üçüncü bölümünde bulunuyor. Atatürk’ün özel kitaplığındaki kitaplar ise dördüncü bölümde karşınıza çıkıyor.

Anıtkabir şehrin tam merkezinde Çankaya’nın Tandoğan ilçesinde; anıt mezara ulaşmak oldukça kolay. Ankara gezgini olup da bu özel yeri ziyaret etmeden şehirden ayrılmayın.

2. Ankara Kalesi

Ülkemizin ikinci büyük kentinin tarihi tam 5000 yıl öncesine dayanıyor. Şehir birçok medeniyet ile karşılaşmış, hemen her köşesinde tarihin canlı bir kanıtı var. Ankara Kalesi de kentin binlerce yıllık tarihine tanıklık etmiş sembolik yapılarından biri.

M.Ö 5. yüzyıldan ve Galatlardan kalma Ankara Kalesi ilk etapta müthiş şehir manzarası ile büyülüyor. Altındağ’da kente hakim bir tepeye yayılan kalede tarihi surlar oldukça dikkat çekici.

Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu ve Osmanlılar döneminde restore edilen kalenin iç kısmı dış görünümüne göre daha büyük. Ayrıca çevredeki tarihi evler de kalenin sıkça ziyaret edilme nedenleri arasında bulunuyor.

Tarihi yapı ve çevresini gezmek, kafeye oturup kuşbakışı Ankara manzarasının tadını çıkarmak için Ankara Kalesi’ni de Ankara’da gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

3. Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Medeniyetlerin çeşitliliği ve zenginlikleri ile kuşatılmış şehirde birbirinden değerli Anadolu eserlerini görmek için Anadolu Medeniyetleri Müzesi iyi bir adres.

Müze, Osmanlı döneminden kalma Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni’nden oluşuyor. Canlandırmalar müzedeki sunumların etkileyiciliğini pekiştirirken, eserler kronolojik olarak sergileniyor.

Alt salonda Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler bölümleri yer alıyor. Müzenin üst kısmında ise kendinizi tam bir tarih yolculuğuna çıkmış gibi hissediyorsunuz. Bu bölümde Paleolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı gibi binlerce yıl öncesinden kalma eserler teşhir ediliyor.

Aynı zamanda Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Hititler Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Çağı ve Urartu Krallığı bölümleri de üst katta bulunuyor.

Özgün Anadolu eserleri koleksiyonu ile müze Avrupa genelinde bir üne kavuşmuş durumda. Öyle ki Avrupa’da yılın müzesi (1997) seçilmiş.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi yakınında bulunuyor. Gezi planınızı yaparken ikisini aynı gün içinde dolaşmayı tercih edebilirsiniz.

4. Rahmi M. Koç Müzesi Ankara

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi kentin ilk sanayi müzesi olma özelliğine sahip. 2005 senesinden bu yana ziyaretçilere kapılarını açıyor.

Ankara Kalesi ana giriş kapısının hemen yanındaki Rahmi M. Koç Müzesi, Safranhan ve Çengelhan isimli iki binadan meydana geliyor.

Müzenin konsepti tek bir alanla sınırlı değil. Tarihi dönemlere göre özellikle sanayi ve mühendislikle alakalı objeler toplanıp, müzede sergileniyor.

Peki, müzenin koleksiyonları arasında neler var? Atatürk’e ait kıymetli eşyalar, Rahmi M. Koç Galerisi (Madalyalar, hediyeler, plaketler vb.), 1800’lü yıllardan günümüze kara yolu gelişimi, en eski haberleşme araçları, raylı ulaşım/denizcilik/havacılık tarihi, tıbbın gelişimi, Amerikan koleksiyonu, bilimsel aletler, bebek evleri, matbaacılık vb. müzede görebilecekleriniz arasında.

5. Kurtuluş Savaşı Müzesi (İlk Meclis)

Ulus’taki Kurtuluş Savaşı Müzesi I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 1915 senesinde inşa edilmeye başlanmış.

Evin mimarisinde ilk dikkati çeken unsurlardan biri Ankara taşı olarak da bilinen Andezit malzemenin kullanılmış olması. Bu haliyle bina tipik bir iki katlı Türk mimari evlerinin özelliklerini yansıtıyor.

Milli heyecanın ruhunu taşıyan yerlerden biri olan meclis binası Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk mektebi olarak da kullanılmış. Binanın müzeye dönüştürülme fikri ise 1957 senesinde ortaya koyulmuş. 1961 yılından günümüze bina Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak ziyaret ediliyor.

Müzede Kurtuluş Savaşı tüm yönleriyle aktarılıyor. O yılların duygusu çarpıcı ve ilgi çekici sunumlarla ziyaretçilerin içine işliyor.

Yağlı boya tablolar, belgeler, fotoğraflar, silah/harp araç-gereçleri, meclis odası bölümleri, madalyalar, rozetler, özel hatıra eşyaları müzede görebileceklerinizin yalnızca bir kısmı.

6. Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)

Ankara’nın tarihi tanıklıkları çok sayıda etkileyici müze ile ortaya çıkıyor. II. TBMM binasından dönüştürülen Cumhuriyet Müzesi de “Ankara gezilecek yerler” listesinin üst sıralarında olmayı hak eden mekanlardan biri. TBMM binası ilk TBMM binasının yetersiz gelmesinden ötürü Atatürk’ün isteğiyle inşa edilmiş.

Genel olarak bakıldığında bina mimari detayları ile ilgi uyandırıyor. Cumhuriyet Dönemi mimarisinin zarif unsurları yapının her yerinde görülebiliyor. Tavan süslemelerinde ise Osmanlı ve Selçuklu motifleri de yer alıyor. Özellikle de çinilerin güzelliğinin çoğu kişiyi mest ettiğini söylemek mümkün.

1981 yılında açılan Cumhuriyet Müzesi’nde tarihteki ilk 3 Cumhurbaşkanı dönemine ait birçok belge ve fotoğraf var. O dönemde alınan kararlar, geçirilen yasalar belgelerle anlatılıyor.

Atatürk Devrimleri ve çok partili yaşama geçiş dönemlerine ait birçok eser/belge müzede sizi bekliyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlarına ait özel eşyalar da ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşıyor.

Özellikle müzede Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofonu görmenizi öneririm. Müzeye çocuklarınızla birlikte giderseniz onların da keyifli bir şekilde tarihimiz hakkında bilgi edinmelerini sağlayabilirsiniz. Zira Türkiye’nin ilk çocuk dostu müzesi olan Cumhuriyet Müzesi’nde onlar için özel bir anlatım stili benimsenmiş.

7. Etnografya Müzesi

“Ankara gezilecek yerler” listesinin en popüler ve önemli müzeleri arasındaki Etnografya Müzesi Türk sanatına dair geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.

Müzede Selçuklulardan bugüne kadar Türk sanat eserlerinin gelişimi gözler önüne seriliyor. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaşamış uygarlıklara ve farklı kültürlere dair öğeler ziyaretçileri binlerce yıl öncesine götürmede oldukça başarılı.

Canlandırmalar ise müzenin en etkileyici yönlerinden biri. Görsel ve işitsel unsurlar otantik havayı daha güçlü hissettiriyor.

Etnografya Müzesi’ne gittiğinizde görebileceklerinizin kapsamı oldukça geniş. Anadolu maden sanatına ait eserler, farklı yörelerin halk kıyafetleri, süs eşyaları, tüfekler/kılıçlar/yatağanlar, Türk çini porselenleri ve ahşap işçiliği örnekleri, halı-kilimler farklı salonlarda teşhir ediliyor.

Müzenin tarihi ve manevi açıdan önemli bir özelliği daha var. Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı Anıtkabir inşa edilinceye kadar Etnografya Müzesi’nde kalmış. Girişte sembolik bir anıt da bulunuyor.

8. Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Ankara’nın simge yapılarından biri Türk Ocakları Genel Merkezi. 1927-1930 seneleri arasında yaptırılmış olan bina kentin en görkemli binaları arasında. Etnografya Müzesi’ni tasarlayan Arif Hikmet Koyunoğlu bu binaya da imzasını atmış.

Geleneksel motifleriyle göz kamaştıran ihtişamlı konser salonu ve Türk salonu binanın en göz alıcı bölümleri arasında yer alıyor. 1931’de ilk Türk Tarih Kongresi’ne tanıklık eden binanın konser salonunda ise ilk Türk operası (Özsoy) sahnelenmiş.

1976 yılından bu yana tarihi yapı heykel ve resim müzesi olarak kullanılıyor. Modern sunum teknikleri ile dikkat çeken müzede çok değerli eserler teşhir ediliyor. Heykel, resim, seramik, fotoğraf ve Türk süsleme sanatına dair birbirinden değerli eserler ülkemizin görsel sanatları adına çok önemli bir arşiv değerinde.

Müze koleksiyonu aracılığıyla 19. yüzyılın sonundan başlayarak bugüne kadar Türkiye’deki sanat anlayışının değişimi yansıtılıyor. Ayrıca dilerseniz hazır gitmişken bir konsere veya etkinliğe de katılabilirsiniz.

9. Atatürk Orman Çiftliği

Ankara’da gezilecek yerler listesindeki Atatürk Orman Çiftliği 1925 senesinde Atatürk’e hediye edilen 52 hektarlık bir arazi üzerine kurulmuş. O döneme göre de çiftliğin modernliği ve gelişmişliği oldukça dikkat çekiciymiş.

Çiftlikte hayvanat bahçesinden konaklama tesislerine, yüzme havuzlarından çocuk oyun alanları ve restoranlara kadar birçok mekan yer alıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki evinin kopyasını ise mutlaka gezmeniz gerektiğini düşünüyorum. Atatürk’ün çocukluğuna doğru bir yolculuğa çıkmak isterseniz müze evin kapısından içeri girin ve tüm odaları gezin. Müze odasında ise Mustafa Kemal’in kişisel birçok eşyasını göreceksiniz.

Çiftlikte kullanılan ilk dondurma yapım makinesi, eski fıçılar, şişeleme makineleri, eski tarım aletleri gibi eşyaları görmek içinse Atatürk Orman Çiftliği Müze ve Sergi Salonu’na girebilirsiniz. Müzede özellikle Atatürk’ün çeşitli hallerini yansıtan fotoğraflar ayrı bir değer taşıyor.

Piknik alanı, Atatürk Orman Çiftliği Parkı da alanda gezebileceğiniz diğer önemli yerler arasında. Yenimahalle ilçesindeki tarihi çiftliği gezmeden tatilinizi sonlandırmayın.

10. Hamamönü

Hamamönü Ankara’nın tarihi yerlerini gezmeyi arzulayanlar için ilk adreslerden biri. Altındağ ilçesinin sınırlarındaki Hamamönü semtinin her bir köşesi tarihten izlerle dolu. Çokça Osmanlı ve biraz da Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait bir ruhu var buranın.

Hamamönü’ndeki tarihi Ankara evleri ve çoğu yapı genel olarak 17, 18 ve 19. yüzyıllardan kalma. Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hamamönü turistik açıdan da son derece renkli. Çok sayıda konak, ev, cami, anıt ve müzeyi sınırları içinde barındırıyor. Karacabey Hamamı ise semtteki popüler yapıların başında geliyor. Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı ev de müze haline getirilmiş. (Mehmet Akif Ersoy Müzesi) Burası Karacabey Hamamı’nın yanında bulunuyor.

11. Gençlik Parkı

Ankara şehri parklarıyla ayrılmaz bir bütünlük içinde. Özellikle merkezde doğal bir ortama gitmek isterseniz birbirinden güzel parkları ziyaret etmenizi öneririm. Gençlik Parkı da Ulus’ta bulunan ünlü Ankara parklarından biri.

6 farklı giriş kapısı olan park şehrin karmaşasından biraz sıyrılmanız için güzel bir imkan sağlıyor. Işık gösterili meşhur havuzu, geniş yeşil alanları, huzur veren ağaçları, lunapark, kafeterya ve çocuk oyun alanları ile hem dinlenme hem de eğlenme merkezi. Ayrıca Opera Binası ve Ankara’nın en büyük tiyatro salonu da bu parkta bulunuyor.

Akşamları ışıl ışıl ve rengarenk bir görüntü sunan Gençlik Parkı’nı da Ankara’da görülmesi gereken yerler listenize ekleyebilirsiniz.

12. Kuğulu Park

Ankara gezilecek yerler rehberindeki Kuğulu Park şehrin en sevilen parklarından biri olarak öne çıkıyor. İsmini Viyana hükümeti tarafından hediye edilen kuğulardan alan park 24 farklı türdeki kuşun da yaşam alanı.

Kavaklıdere Mahallesi’ndeki Kuğulu Park yalnızca kuğularıyla değil kavaklarıyla da çok ünlü. Zaten bulunduğu mahalle de ismini bu kavak ağaçlarından almış. Ayrıca parkta çınar, erguvan, alıç gibi birçok ağaç türü ile bitki çeşitleri de bulunuyor.

Bitki ve kuş türleri açısından zengin olan parkı dolaşırken çeşitli sanat eserleri de sık sık karşınıza çıkacak. Bunlar arasında Öpüşenler Heykeli ile Hilmi Tunalı Heykeli oldukça meşhur.

Kuğuları, kazları, ördekleri ve diğer kuşları keyifle izlerken bir yandan da Kuğulu Park kuş panosuna da göz gezdirip onlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

13. Hacı Bayram Cami

Başkentin en güzel camilerinden birini görmek ister misiniz? 1429 senesinde o dönemin en ünlü alimlerinden Hacı Bayram Veli tarafından yaptırılan tarihi cami Ulus semtinde yer alıyor.

Bayramlarda, özel günlerde tıklım tıklım olan Hacı Bayram Cami tarihi/manevi değeri, mimarisi ve bahçesindeki iki türbesi ile turistlerin de ilgi odağı.

Osmanlı ve hatta biraz da Selçuklu mimarisinin motiflerini yansıtan yapının dış cephesinde zamanla bazı sadeleştirmeler yapılmış. Buna karşılık iç dekorasyonun görkemi hala korunuyor. Özellikle de Nakkaş Mustafa Paşa’nın boyama nakışları yapının mimarisinde fark yaratıyor.

Camide iki türbe var. Bir tanesi Hacı Bayram Veli’ye ve diğeri de 18. yılda yaşamış olan Osman Fazıl Paşa’ya ait. Caminin bu kadar yoğun ziyaretçi çekmesinde iki türbenin de büyük payı var. Siz de Ankara’nın en özel ve eski camilerinden birini görmek isterseniz Ulus’a doğru yönelebilirsiniz.

14. Augustus Tapınağı

Ankara’nın tarihi yapılar bakımından en bereketli yerlerinden biri Altındağ. İlçede iki bin yıllık geçmişiyle Augustus Tapınağı da yer alıyor.

Frigya Tanrısı Men’e ithafen M.Ö 25 yılında yaptırıldığı tahmin edilen ilk tapınak yüzyıllar içinde yıkılmış. Sonraki yıllarda Galat Hükümdar oğlu Roma İmparatorluğu’na bağlılığını göstermek amacıyla Kral August adına tapınağı yeniden inşa ettirmiş. Günümüzde ise tapınağın kalıntıları ve bazı duvar bölümleri bulunuyor.

Açık hava müzesi olarak gezebileceğiniz müze Hacı Bayram Cami’nin hemen yanında olduğu için camiyle ikisini aynı gün gezebilirsiniz.

15. Roma Hamamı

Ulus’taki Roma Hamamı Açıkhava Müzesi Ankara’da gezilecek tarihi yerler arasında. Höyük üzerindeki hamamda kat kat eski medeniyetlerin izlerine rastlanmış. Alt kısımda Frig üst bölümde ise Romalılardan kalma kalıntılar olması dikkat çekiyor. Ayrıca bölgede Bizans, Selçuklu ve Osmanlılara ait bazı buluntular da yer alıyor.

Caddeden yaklaşık 2,5 metre yükseklikte yer alan Roma Hamamı 1940’lı yıllardaki kazılar sonucu bulunmuş. Palaestra ve kapalı hamam olarak iki bölüme ayrılan 65.000 metrekarelik ören yerinde özellikle yazılı kitabeler tarihe ışık tutuyor. Kitabelerde döneme ait sosyoekonomik, kültürel ve ticari unsurlar hakkında birçok bilgiye yer veriliyor.

Kitabelerin yanı sıra mimari parçalar, mezar stelleri, aslan heykelleri, lahitler, Altar Masası gibi eserleri de barındıran Roma Hamamı’nı mutlaka görmenizi öneririm.

16. Kocatepe Camii

Ankara gezilecek yerler listesinin önemli dini yapılarından olan Kocatepe Camii uzun bir inşaat sürecinin ardından (1967’de yapımına başlanmış) 1987 senesinde ziyarete açıldı.

Cami, 4.500 metrekarelik bir alanda yer alıyor. 4 minareli cami aynı zamanda dört yarım ve bir merkezi kubbeye sahip.

Osmanlı mimarisinden örnekleri görebileceğiniz yapıda özellikle çiniler, avizeler, mihrab, minber, mermerler ve kapılar özel tasarımları ile göz kamaştırıyor.

Etkileyici bir işçiliği yansıtan Kocatepe Camii aynı zamanda Ankara’daki en büyük cami ve Çankaya’nın Kocatepe semtinde yer alıyor.

17. Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi 81 sene boyunca Türkiye gündemine damga vuran olaylara sahne oldu. Birçok ünlü sanatçı, gazeteci, şair, yazar ve siyasi kişiliklerin hayatı bir dönem Ulucanlar Cezaevi ile kesişti.

Deniz Gezmiş, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Erdal Eren, Yılmaz Güney, Fakir Baykurt, Bülent Ecevit, Muhsin Yazıcıoğlu ve daha çok sayıda ünlüyü ağırlayan Ulucanlar Cezaevi 2006 senesinde kapatıldı.

Soğuk, rutubetli, karanlık koğuşlarda geçen zaman, dışarıda mahkumları bekleyen aileler… Ülkemizde birçok çarpıcı olayla hafızalara kazınan cezaevi günümüzde bir müze olarak kapılarını açıyor. Gazetecilerin kaldığı Hilton koğuşları, tecrit odaları, tek kişilik hücreler ve mahkumlara ait eşyalar müzede sergilenenler arasında.

Görsel, yazılı ve işitsel sunumlar ise dikkat çekici. Özellikle balmumu heykeller o koğuşlarda kalmış olan ünlü mahkumları sanki gerçekten karşınıza çıkartıyor. Müzede geçmişi anlatan bir de belgesel izlettiriliyor.

Eski Türk filmlerini andıran ve kasvetli ruhunu her türlü hissettiren Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ni de gezi planınıza dahil edebilirsiniz.

18. Seğmenler Parkı

Ankara’nın en popüler parklarından bir diğeri de Seğmenler Parkı. Kuğulu Park’a çok yakın bir bölgede bulunuyor. Çankaya’nın Kavaklıdere Mahallesi’ndeki parka merkezden kolaylıkla ulaşabiliyor.

Seğmenler Parkı’nın doğallığı ve temiz havası sizi biraz olsun gürültüden, karmaşadan, yoğunluktan uzaklaştırıyor. Park 67 bin metrekarelik geniş bir alana sahip. İçinde kültürel etkinliklerin yapıldığı bir amfi tiyatro da var.

Ayrıca sosyalleşme için de birçok imkan sunuluyor. Eğlenceli su savaşları, Midye Festivali, Kitap Okuma Festivali, konserler parktaki insan popülasyonunu artıran etkinliklerden birkaçı.

Birbirinden güzel yürüyüş yollarında ilerlerken gittikçe daha huzurlu ve dinlendirici bir ambiyansın içine çekildiğinizi hissedebilirsiniz.

Seğmenler Parkı’nın çevresinde bazı kafe ve restoranlar da mevcut. Sabah erken saatlerde gelirseniz kahvaltı için Kuğulu Park’ı öneririm. Ardından yakın mesafedeki Seğmenler Parkı’na geçebilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

19. Kızılay Meydanı

Ankara’yı gezerken yolunuz bir şekilde şehrin nabzının attığı Kızılay Meydanı’na da çıkıyor.

Kentin gündelik yaşamını gözlemlemek için Kızılay Meydanı ideal bir nokta. Çevresinde tahmin edebileceğiniz gibi çok sayıda kafe ve alışveriş merkezi de bulunuyor.

Ankara’nın dinamik ikilisi Sakarya Caddesi ve Karanfil Sokak da meydana oldukça yakın bir konumda. Tabii ki civardaki ünlü Güven Parkı’nı da unutmamak gerek. Kısa bir yürüyüşün ardından kendinizi yemyeşil, sakin ve keyifli bir ortama atabilirsiniz.

İsmini şimdi yerinde bir alışveriş merkezi olan Kızılay Genel Merkezi’nden alan meydan aynı zamanda toplu taşıma açısından da çok hareketli bir noktada bulunuyor. Buradan kentin hemen her yerine ulaşım sağlamak mümkün.

20. Atakule

Ankara’da görülmesi gereken yerler listesinde panoramik bir şehir ve botanik bahçe manzarasının kendisine eşlik ettiği Atakule de bulunuyor.

Atakule Ankara’nın başkent olmasının 66. yıl dönümünde yani 1989’da inşa edilmiş. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından açılan Atakule’nin altındaki alışveriş merkezi Türkiye’nin ikinci Ankara’nın ise ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyor.

Atakule’de görebileceğiniz birçok şey var. Mesela Türkiye’nin kendi çevresinde 360 derece dönebilen lokantalarından biri burada. Saatte bir kez kendi etrafında dönerken konuklarına da tam bir görsel şölen yaşatıyor. Ayrıca çok amaçlı kokteyl salonu, sergi salonu, kafeterya-bar, seyir terasları, açık teras da kulenin alanları arasında.

125 metre yüksekliğindeki Atakule’de iki tane şehir manzaralı asansör hizmet veriyor. Kule Ankara’nın birçok yerinden kolaylıkla görülebilecek sembolik bir yapı. Modern mimarisinin de oldukça göz kamaştırıcı olduğunu söyleyebilirim.

21. Mehmet Akif Ersoy Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesinde manevi değeri en yüksek müzelerden biri Mehmet Akif Ersoy Müzesi.

Mehmet Akif Ersoy’un Ankara’da ikamet ettiği iki katlı ahşap ev şimdilerde bir müze. 1949 senesinden sonra uzun yıllar ne yazık ki oldukça bakımsız kaldı ancak sonunda restorasyon çalışmaları yapılarak 1984 senesinde müze olarak halka açıldı.

Sanatçının İstiklal Marşımız başta olmak üzere çok sayıda şiiri bu evde canlanmış. Tabii ki müzede ona ait birçok özel eşya (Tesbih, gözlük, cep saati, tüfek vb.) da sergileniyor. Ayrıca müzenin bahçesi Türk siyasetçi Muhsin Yazıcıoğlu’nun kabrine ev sahipliği yapması nedeniyle de ziyaretçi çekiyor.

Hacettepe Üniversitesi kampüsünde bulunan Mehmet Akif Ersoy Müzesi’ni fırsatınız olursa mutlaka ziyaret edin.

22. MTA Genel Müd. Şehit Cuma Dağ Tabiat Parkı

Kaynak: kulturportali.gov.tr

Ankara’dayken Karstik mağara modellerinden Tunç Çağı’nda madencilik maketine, bilim tünelinden deniz lalesine, cevher zenginleştirme aletlerinden enerji parkı, fosiller ve planetaryuma kadar çok çeşitli kategorilerde birçok eseri görme imkanınız var.

3 katlı MTA Genel Müd. Şehit Cuma Dağ Tabiat Parkı doyurucu ve çok keyifli bir kültür turu için şehirde önerebileceğim en güzel müzeler arasında.

Giriş katındaki uzay yolculuğu ve gezegenler müzenin fantastik bölümlerinden biri. Özellikle gök cisimlerine ilgi duyuyorsanız merakınızı doyuracak birçok bilgi aktarılıyor.

Birinci katta ise omurgalı, omurgasız ve ız fosil örnekleriyle tanışabilirsiniz. Burası da ziyaretçilerin favori teşhir alanları arasında yer alıyor.

23. PTT Pul Müzesi

Pul koleksiyonlarına meraklı olanların illa ki uğramak istediği bir Ankara müzesi: PTT Pul Müzesi. Ulus’taki müzede özellikle pullar adına ne ararsanız var.

Osmanlı Devleti pulları, Anadolu Hükümeti pulları, Dünya pulları, Türkiye Cumhuriyeti pulları ve farklı temalı pullar müzenin esas koleksiyonunu oluşturuyor.

Ayrıca geçmişten günümüze haberleşme araçları da sergileniyor. İstiklal Harbi’nde PTT, Geçmişten Günümüze Posta ve Nostaljik PTT de müzede sizi bekleyen etkileyici bölümlerden bazıları.

Bu arada pullara sadece bakmakla yetinmek istemezseniz müzede pul satışı da gerçekleştiriliyor.

24. Estergon Kalesi

Keçiören Belediyesi’ne bağlı Estergon Kalesi Türk kültür tarihi konseptiyle ziyaretçileri ağırlıyor.

Tarihi kale ismini ise Macaristan’da Tuna Nehri kıyısına inşa edilen Estergon Kalesi’nden almış. Selçuklu mimarisinin ağırlık kazandığı sekizgen gövdeli yapı yerli-yabancı çok sayıda turistin gözdesi durumunda.

Peki, Ankara gezilecek yerler listesindeki Estergon Kalesi’nde neler göreceksiniz? Etnografya Müzesi kaleye geldiğinizde gezip bolca bilgi edinmenizi sağlayacak önemli yerler arasında. Türk kültür- tarihini yansıtan çok sayıda eşya ve eser bu müzede sergileniyor.

Kaleye gelenler geleneksel Türk yemekleri menüsüyle de karşılaşıyor. Ayrıca kalenin harika bir manzarası var. Özellikle teras katı bol bol fotoğraf çekip manzara seyretmek isteyenlerle dolu.

25. Dikmen Vadisi

Ankara, dereleri, gölleri, park ve vadileri ile doğal güzelliklerini birçok yerde sergiliyor. Dikmen Vadisi de şehirleşmenin yol açtığı stres, yorgunluk ve doğadan kopma hissine çözüm bulan en iyi gezi rotaları arasında.

Çankaya ilçesinde Dikmen semtine bağlı vadi zengin bitki ve kuş türleri ile etkileyici bir kentsel park. Meyve ağaçlarından yayılan kokular, mevsimden mevsime parktaki renk cümbüşü görülmeye değer. Özellikle Japonlar için özel bir öneme sahip Sakura ağacına daha da dikkatli bakabilirsiniz.

Yaklaşık 710 bin metrekarelik bölgeye yayılan Dikmen Vadisi’nde özellikle sabah yürüyüşü yapmak Ankaralıların popüler aktivitelerinden biri. İsterseniz etrafta bir şeyler yiyip içebileceğiniz kafeler de bulunuyor.

Vadinin bakımlı alanları Ankara’daki birçok parka göre daha üst seviyede. Şehrin elit parkları arasında olan Dikmen Vadisi’ni “Ankara’da gezilecek yerler” listenize dahil edebilirsiniz.

26. Pirinç Han

Ankara’nın tarihi, otantik havasını daha derin solumak için size Pirinç Han’a da mutlaka uğramanızı öneriyorum.

Pirinç Han, Ankara’da 1980’li yıllara kadar tüccar ve yolcuların güvenli bir yerde konaklaması amacıyla kullanılmış. İnşa edilme tarihi ise 1700’lü yıllara dayanıyor. Dikkat çeken özelliklerinden biri ise kentin ilk ahşap malzemeli hanı olması.

3 katlı Pirinç Han’a giderseniz antikacılara girebilir, bakır, gümüş, ahşap mobilya, taş baskı, minyatür, kilim/halı gibi geleneksel ürünleri bulabilirsiniz. Günümüzdeki handa yaklaşık 40 tane dükkan hizmet veriyor.

Altındağ/Atpazarı’ndaki Pirinç Han da özellikle tarihi dokusu sebebiyle “Ankara gezilecek yerler” listesine dahil edilebilir.

27. Aqua Vega Akvaryumu

Kaynak: Aqua Vega

Hiç Palyaço, Napolyon ya da Koi balığı gördünüz mü? Balıklara ve su altı dünyasındaki yaşama ilgi duyanlar için zaman-mekan kavramını yok eden fantastik bir mekanda sıra: Aqua Vega Akvaryumu.

Akvaryumdaki büyülü sualtı yolculuğu 12.000 deniz canlısı ile keşif ve heyecan dolu anlar yaşatıyor. 98 metre uzunluğundaki akvaryumda tam 4,5 milyon litre su var. Köpekbalıklarının da eksik kalmadığı, 250’nin üzerinde vahşi canlının yaşadığı akvaryum toplamda 24 farklı akvaryumun birleşimi olarak tasarlanmış.

Peki, Aqua Vega Akvaryumu nerede? Çocuklarınızla birlikte de gidebileceğiniz popüler akvaryum Nata Vega Outlet’in ikinci katında yer alıyor.

28. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Kaynak: Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Kimilerine göre bir tutku, kimisine göre binlerce olasılığı barındıran bir macera ya da zihin jimnastiği. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi de özel bir satranç takımı koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Eski bir Ankara evinde bulunan satranç müzesinde 110 farklı ülkeden 719 adet satranç takımı sergileniyor. Akın Gökyay’a ait koleksiyonun temeli ise 1975’te atılmış.

Çocukları satranca teşvik edecek bazı temalar da dikkat çekici. Örneğin Harry Potter, Şirinler, Asterix gibi temalara sahip satranç takımlarını müzede görebiliyorsunuz. Ayrıca tarihi, politik ve geldikleri ülkelere ait bazı kültürel unsurları yansıtan temalara da rastlanıyor.

Müzede aynı zamanda eğitim atölyeleri ve bazı sanatsal aktiviteler de gerçekleştiriliyor. Satranca meraklıysanız ya da çocuğunuzu teşvik etmek istiyorsanız Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

29. 50. Yıl Parkı

Ankara’nın seyir terasları denildiğinde 50. Yıl Parkı da akla geliyor. Çankaya’daki 135 bin metrekarelik parkın önünde alabildiğine yeşil alanlar ve şehir manzarası uzanıyor.

Parkta şehrin kuşbakışı görüntüsüne dalıp gidebileceğiniz çardak ve kafeler var. Ayrıca açık havada spor yapmak isteyenler için de birçok olanak sunuluyor. Halı saha, basketbol sahası, yürüyüş yolları ve oyun alanları sayesinde bol oksijenli yemyeşil bir ortamda çeşitli aktiviteler yapabilirsiniz.

Parkın estetiğini ve huzurlu atmosferini pekiştiren belki de en güzel alan ise yaklaşık 5 bin metrekarelik gölet. Kıyısında turlamak, çevresinde kitap okumak, kafa dinlemek ya da kahvenizi alıp sevdiklerinizle keyifli vakit geçirmek için birebir.

Türkiye’nin en uzun bayrak direğine sahip park olarak da ünlenen 50. Yıl Parkı Ankara’da fırsat bulursanız gidebileceğiniz bir yer.

30. Arslanhane Camii

Arslanhane Camii 1200’lü yıllardan kalma bir Selçuklu mirası. Doğal olarak kentin en eski ve önemli tarihi eserleri arasında gösteriliyor.

Öteki ismi Ali Şerafettin Cami olan yapının görünümü çok şatafatlı değil; sade bir çekicilik göze çarpıyor. Özellikle açık mavi çinilerle bezenmiş mihrabın güzelliği Selçuklu işçiliğinin de bir yansıması.

Cami ismini ise çevresinde bulunan çok sayıdaki aslan heykelinden dolayı almış caminin karşısında Ali Şerafettin’in türbesi yer alıyor.

31. Tunalı Hilmi Caddesi

Ankara gezilecek yerler arasındaki en cazibeli ve popüler caddelerden biri de Tunalı Hilmi Caddesi. Cadde Kavaklıdere semtinde yer alıyor.

Tunalı Hilmi Caddesi Ankara’nın sosyal yaşamı açısından önemli bir merkez. Burada başta gençler olmak üzere hemen her kesimden insanın keyifli vakit geçirebileceği restoran ve kafeler var. Ayrıca alışveriş için de kentin en güzel güzergahlarından biridir Tunalı Hilmi Caddesi.

Cadde size başka yerleri de anımsatmış olabilir. Örneğin sık sık isminin birlikte anıldığı Seğmenler ve Kuğulu Park’ı…

Caddenin Kuğulu Park mevkiinden başlayan bölümü en dinamik ve işlek yeri. Ayrıca yakınlarda Bestekar Sokak ve Tunus Caddesi gibi hareketli diğer alanlar da bulunuyor.

32. Güvenpark

Güvenpark şehrin tam göbeğinde; Kızılay Meydanı’nın hemen yanında yer alıyor. Park Cumhuriyet’in kuruluş dönemlerinden yadigar. 1929-1930 seneleri arasında yapılmış. İçindeki heykel ve anıtlarla beraber Güvenpark’ın Cumhuriyet’i temsil ettiğini söyleyebiliriz.

Güvenpark’ta özellikle iki silahlı asker heykeli dikkatleri üzerine çekiyor. Heykeller Türk halkının polis ve jandarma gibi emniyet güçlerine duyduğu güveni de simgeliyor. Anıtın alt bölümündeki kabartmalarda ise Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı mücadelesi resmedilmiş.

Küçük havuzlar, düzenli yürüyüş alanları, yıllanmış ağaçlar ve güzel havalarda havuzdaki fıskiyelerden fışkıran suların şovu…

Tüm güzellikleri ve tarihi önemi ile Ankara’nın sembollerinden biri olan Güvenpark’a da tatiliniz bitmeden şöyle bir uğrayın derim. Ayrıca parktaki toplu taşıma duraklarından kentin birçok yerine sizi ulaştıracak araçlara binebilirsiniz.

33. Ahmet Hamdi Akseki Camii

Ankara’da çok sayıda cami var ve birçoğu da tarihi ancak Ahmet Hamdi Akseki Cami yakın dönemde inşa edilen bir yapı. Diyanet Başkanı Ahmet Hamdi Akseki’yi anmak için tasarlanmış.

Caminin mimari stilinde Türk motifleri öne çıkıyor ve yer yer Osmanlı süslemeleri de estetik görünümü destekliyor. Yapının en dikkat çekici özelliklerinden biri ise içeriye adımınızı attığınızda avizeleri ya da herhangi bir ışıklandırma sistemini görmemeniz. Bunlar gizli bir sistemle camiye eklenmiş.

2013 senesinden beri ziyaret ve ibadete açık olan Ahmet Hamdi Akseki Cami Çankaya’da; Diyanet İşleri Başkanlığının yanında yer alıyor.

34. Botanik Parkı

Seğmenler Parkı ve Kuğulu Park’a göre biraz daha gizli saklı bir güzelliğe sahip Botanik Park. Atakule’nin yanında bulunuyor. Atakule’den parkı kuşbakışı izlemek başka; parkın içinde ağaçların yeşilliklerin arasına dalıp sakin sessiz bir yolculuğa çıkmak ayrı güzel.

65.000 metrekarelik Botanik Park’ta çiçek serası, havuz ve çocuk oyun alanları da yer alıyor. Parkın gün batımında ortaya çıkan görüntüler ise fotoğraf makinenize birbirinden güzel kareler sunuyor.

Çiftlerin, romantik anlar yaşamak ya da biraz kendiyle baş başa kalmak isteyenlerin de Ankara’daki en gözde yerlerinden biri bu park. Ankaralıların birçoğunun bu parkla tatlı anıları var. Özellikle Atakule’yi ziyaret etmişken hemen yanındaki parkı da dolaşabilirsiniz.

35. Tacettin Sultan Camii ve Dergahı

20. yüzyılın başlarında Abdülhamit’ten Ankara’ya miras kalmış Tacettin Sultan Cami. Kiremit çatısı, kesme taş duvarları ve dikdörtgen planı ile yapının şehir ile uyumlu, tarihi bir dokusu var.

Tacettin Sultan’ın türbesi de camiye bitişik şekilde inşa edilmiş. Mehmet Akif Ersoy Müzesi de burada bulunuyor. Evi ünlü şairlere dergah sahiplerinin hediye ettikleri söylenir.

Cami 20. yüzyılda dönemin padişahı tarafından yapılsa da dergahın geçmişi 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Caminin bahçesindeki Osmanlı mezarlarını da gezebilir; geçmiş yüzyıllardan günümüze kalanları inceleyebilirsiniz.

36. Türk Hava Kurumu Müzesi

Türk Havacılık Tarihi ile ilgili her türlü bilgiyi ve gelişmeyi aktarmak üzere kurulan Türk Hava Kurumu Müzesi Ulus’ta yer alıyor.

Müzenin kapalı ve açık teşhir alanları olmak üzere iki ayrı bölümü var. Müze bölgesinde en ilgi çeken yapı ise Paraşüt Kulesi. Ayrıca bu kule tescilli bir anıt eser olma özelliğine de sahip. Adrenalin seviyenizi biraz artırmaya karar verirseniz eğitmenler gözetiminde 41 metrelik kuleden paraşütle atlamayı deneyimleyebilirsiniz.

Müzenin bahçesindeki açık alanlarda ise çeşitli orijinal uçaklar sergileniyor. Buradaki bir helikopterin pilot köşkü ziyarete açık.

Müze binasında ise Türk Havacılık Tarihi ile ilgili süreçler fotoğraf, belge ve çeşitli sunumlarla aktarılıyor. Çocuklar için de eğitici ve ilgi çekici bir müze olduğunu söyleyebilirim.

37. Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi Türkiye’de bir ilk olma unvanını taşıyor. Ülkemizin ilk oyuncak müzesi 1990 senesinden bu yana koleksiyon sevenleri karşılıyor.

Müzede daha çok geleneksel oyuncak çeşitleri sergileniyor. Zaten amaç da onların kaybolmasını ve unutulmasını önlemek.

Yerli, yabancı, el yapımı ya da endüstri ürünü fark etmeksizin yaklaşık 2000 oyuncak kategorilere ayrılarak vitrinlere yerleştirilmiş. Topaç, yürüteç, bez bebek, çember, sapan gibi oyuncaklar özellikle Türk kültürüne ait olmaları nedeniyle çok ilgi çekiyor.

Oyuncak müzesi nostaljik hisleri, çocuksu mutlulukları canlandırmasıyla yalnızca küçüklerin değil her yaştan insanın favorisi durumunda. Siz de geçmişin keyifli anılarına dokunan müzeyi “Ankara gezilecek yerler” listenize alabilirsiniz.

38. Altınpark

Ankara’da parka doyacağınızı söylemiştim. Şehrin görkemli parklarından biri de Altındağ ilçesindeki Altınpark. Tam 640.000 metrekarelik alana yayılmış. İçinde yapılabilecek; gezip görülebilecek birçok şey var.

Park arazisi 1977 senesinde bir golf klubüymüş; sonrasında ise sürekli gelişerek günümüzdeki büyüklüğüne ulaşmış.

Uluslararası fuar etkinlikleri, buz pateni pisti, çiçek seraları, çocuk oyun alanları, göletler, tesisler, çay bahçeleri-kafeteryalar, amfiler, yeşilliklerle çevrili yürüyüş yolları, tren gezisi, yüzme havuzu, eğlence merkezleri, düğün salonları, at binme alanları derken parkta vakti su gibi akıtabilirsiniz.

Altınpark’ta yeme-içme olanaklarındaki çeşitlilik de dikkat çekici. Türk mutfağından menülerin yanı sıra Çin ve İtalyan restoranlarından seçenekler de önünüze geliyor.

Ankara’nın en büyük parkını gezmeden parklarıyla ünlü kentten ayrılmayın.

39. Beştepe Millet Camii

Beştepe Millet Camii başkentin en büyük camilerinden biri. İçinde aynı anda 3.000 kişi namaz kılabiliyor.

Osmanlı ve modern mimarinin estetik bir sentezi olan Beştepe Millet Camii bir ana kubbe ile dört yarım kubbeye sahip. Dört minareli caminin dış ve iç dekorasyonu görmeye değer birçok detay içeriyor.

Cami Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin hemen girişinde. Girerken yoğun güvenlik önlemleri alınıyor.

40. Cumhurbaşkanı Millet Kütüphanesi

Ankara gezilecek yerler listesinde içindeki kaynaklarla Türkiye’nin en büyük, dünyanın da sayılı kütüphanelerinden biri olan “Cumhurbaşkanı Millet Kütüphanesi” de bulunuyor.

Kütüphane 134 farklı dilde 4 milyondan fazla kitap koleksiyonunu barındırıyor. Ayrıca milyonlarca makale, ses ve görüntü kayıtları, dijital kaynaklar, e-kitaplar ile sonsuz bir bilgi kaynağıymış gibi görünüyor.

125.000 metrekarelik millet kütüphanesinde birçok farklı bölüm var. Cihannüma Salonu, Gençlik Kütüphanesi, Ses ve Görüntü Kütüphanesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, Araştırma Kütüphanesi, Okuma Salonları, Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi bunlardan birkaçı.

Aynı anda 5.000 kişinin içerde olabildiği kütüphanenin mimarisi de ortamın ambiyansına ayrı bir etkileyicilik kazandırmış. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden motif örnekleri görmek mümkün.

Özellikle kütüphanelerde vakit geçirmeyi çok seviyorsanız birçok yönüyle büyüleyici bir ziyaret sizi bekliyor.

41. 7. Cadde

Kentin işlek, popüler caddelerinden biri olan 7. Cadde birçok Ankaralı için özel bir yere sahip. Özellikle öğrencilerin birlikte takıldıkları, gençlerin keyifli vakit geçirdikleri ve çocukluklarına, gençliklerine dair keyifli anılar biriktirdikleri yerlerden biri burası.

Caddede alışveriş, yeme-içme ve eğlenmek için birçok mekan bulunuyor. Burayı boylu boyunca aheste aheste yürümek bile tek başına keyifli bir aktivite. Yalnız trafiği biraz sorunlu. Çok yoğun bir trafik var caddede. Bu nedenle uzun süre trafiğe kapatılması gündeme geldi. Referandum sonucunda ise trafiğe kapatılmaması yönünde oy çıktı.

Aşkabat Caddesi olarak da isimlendirilen 7. Cadde’yi de gezi rotanıza dahil edebilirsiniz.

42. Harikalar Diyarı Parkı

Gerçek hayattan uzaklaşıp biraz masalların içine dalmak isteyenler için Ankara’daki en cazibeli tematik parklardan biri “Harikalar Diyarı Parkı”. (Sincan Harikalar Diyarı)

Sincan’daki parkın ismi “Harikalar Diyarı” isimli kitaptan alıntı ve beklendiği gibi alanda masalın tüm karakterlerinin balmumu heykellerini görebiliyorsunuz.

Yalnız 1.320.000 metrekarelik devasa bir arazi üzerinde olan bu parkın yalnızca “Harikalar Diyarı” karakterleri ile sınırlı olduğunu düşünmeyin. Çeşitli masalların sevilen kahramanları da kitaplarından çıkıp parka gelmiş.

Yemyeşil bir alanda masalsı bir gün yaşarken bir yandan spor yapabilir, tiyatroya gidebilir, Go-Kart pistinde bolca heyecan yaşayabilirsiniz.

43. Göksu Parkı

Ankara gezilecek yerler rehberindeki sakin ve keyif verici parklardan biri de Etimesgut’taki Göksu Parkı.

508.000 metrekarelik parkın büyük bir kısmını gölet kaplıyor. Gölete doğru iskeleler inşa edilmiş. Toplamda 9 tane iskele bulunuyor.

Yürüme yolları, piknik alanları, restoranlar, dinlenme yerleri, kafeler dışında bu sakin ortamı hareketlendiren bir yer daha var: Lunapark. Doğal bir ortamda biraz maceralı anlar yaşamak isterseniz lunaparka doğru yönelebilirsiniz.

44. Mogan Park

Ankara’da denizin olmaması göllerin önemini daha da bir artırıyor. Kent de zaten birbirinden güzel göllerle dolu. Bunlardan biri yaz-kış demeden insanların her mevsim ziyaret ettiği Mogan Gölü. Gölün çevresindeki park ise doğa ile baş başa kalmak isteyenler için çok güzel bir ambiyansa sahip.

Mogan Park, şehir merkezinden yaklaşık 25 km uzaklıkta. Doğanın farklı güzelliklerini doyasıya yaşayabileceğiniz bir yer olarak öne çıkıyor. Tertemiz bol oksijenli havasının yanı sıra 160 kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.

Şehirden çok olmasa da biraz uzaklaşıp doğada yenilenebileceğiniz bir yer ararsanız mola verip Mogan Park’a doğru yola çıkabilirsiniz.

45. Eymir Gölü

Ankara’nın biraz dışındaki görülesi doğal güzelliklerden biri de Eymir Gölü. ODTÜ arazisinin sınırları içinde yer alıyor.

Eymir Gölü mavi-yeşil değişken renkleriyle göz kamaştırırken, gölün çevresinde de birçok aktivite imkanı bulunuyor. Örneğin bisiklet kiralayıp gölün çevresinde turlamak ya da uzun yürüyüşler yapmak ziyaretçilerin en gözde aktiviteleri arasında.

Eymir Gölü aynı zamanda birçok Ankaralı için keyifli ve stres attıran bir kahvaltı mekanı. Kahvaltı yerleri dışında bölgede çeşitli restoran ve kafeler de bulunuyor. Yeme-içme olanaklarındaki çeşitlilik ziyaretçilerin daha keyifli bir gün geçirmelerine yardımcı oluyor.

Ayrıca gölün üzerinde zaman zaman kayıklarıyla antrenman yapan kürekçileri; Macar ördekleri, sakarmekeler ve küçük batağanlar gibi çok çeşitli kuş türlerini görebilirsiniz.

46. Elmadağ Kayak Merkezi

Kaynak: tripadvisor

Şehir merkezinden yaklaşık 20-25 km kadar uzaklıktaki “Elmadağ Kayak Merkezi” Ankara’da kış sporlarına da vakit ayırmak ve dağ havası almak isteyen gezginler için ideal bir nokta.

Şehir merkezine yakınlığından ötürü kayak merkezine kolaylıkla ulaşmak mümkün. Kayak sporunda acemiyseniz pistin eğiminin fazla olmaması size rahatlık sağlayacak. Bol bol pratik yapma şansınız var.

Genellikle merkezde sezon Aralık ve Nisan arasında sürdüğü için eğer kayak yapmayı planlarsanız gezinizi bu tarihlere denk getirmeye dikkat edin. Bembeyaz karların üzerinde kayarken aklınızdaki her şeyi uzaklaştırarak sadece anın güzelliğini yaşayabilirsiniz.

47. Gordion Antik Kenti

Kaynak: wikipedia

Ankara ve çevresi tarihi açıdan çok köklü bir bölge. Binlerce yıldır çok sayıda medeniyet buradan gelmiş geçmiş ve birçoğu arkasında izler bırakmış.

Tarih tutkunu gezginler için “Ankara gezilecek yerler” listesinin en cazibeli noktalarından biri de Gordion Antik Kenti. Burası sizi keyifli ve merak uyandıran bir yolculuğa çıkaracak.

Polatlı ilçesine bağlı Gordion Antik Kenti’nde Tümülüs isimli özel tepecikler , antik kent-ev kalıntıları ve birçok tarihi eser ile bulunuyor. Antik kentin tarihinin M.Ö 800’lü yıllara ve Frigyalılara uzandığı tahmin ediliyor. Kimi araştırmacılara göre kentin geçmişi daha eski zamanlara dayanıyor. Şehir sonradan Lidyalıların egemenliğine girmiş.

Antik kenti en özel kılan unsur Frig kralları ile birlikte bazı soyluların gömülü olduğu Tümülüsler. Bunlar aslında anıt mezar ve bölgede 128 adet Tümülüs yer alıyor. Ören yerinde ayrıca Kral Midas’a ait bazı kişisel eşyaları da görme olanağına sahipsiniz.

48. Kızılcahamam Milli Parkı

Kızılcahamam Milli Parkı (Soğuksu Milli Parkı) Ankara’da gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Parkın etkileyici özelliklerden biri bozkır ağırlıklı bir bölgede ormanlık bir alan olması. Zaten halk arasında “Bozkırdaki Orman” olarak da anılıyor.

Ankara çevresinde doğa, piknik, bol oksijen, göller, yeşillikler denildiğinde akla gelebilecek birçok yer var. Kızılcahamam’ın muhteşem ormanı bu parkı diğerlerinden biraz ayırıyor. Ayrıca milli park şifalı suları, kaplıcaları ve hamamları ile de ün salmış.

Milli park aynı zamanda Batı Karadeniz ile İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçiş alanı. Bundan dolayı parkın havası karasaldan çok Karadeniz ikliminin özelliklerini gösteriyor.

Fosil ağaç bölgesi, laleler, yüzlerce hayvan-bitki türü, çam ağaçları bu parkta keşfedilmeyi bekliyor. Harika bir doğa gezisi yapmak isterseniz mutlaka Ankara merkeze yaklaşık 80 km uzaklıktaki Kızılcahamam Milli Parkı’na da uğrayın.

49. Beypazarı Evleri

200 yıl önceki Osmanlı mimarileriyle Beypazarı Evleri Ankara’daki en özel yapılar arasında yer alıyor. Kent merkezinin ortalama 100 km kuzeybatısındaki bölgenin tarihi dokusu büyük oranda korunabilmiş. Bunda özellikle 2000’li yıllarda gerçekleşen restorasyon çalışmalarının etkisi var.

Ankara’nın tarihi konakları, iki üç katlı guşganalı ya da cumbalı ahşap evleri geçmişi günümüzde de yaşatmaya devam ediyor. Sayıları 3.500’ü bulan Beypazarı Evleri eski dönemlerin gelenek, kültür ve yaşam biçimlerini yansıtmasıyla da tarihsel bir öneme sahip. Sıcak ve otantik enerjileri ise bulundukları sokakların cazibesini pekiştiriyor.

Evlere bakıldığında hiçbirinin birbirinin görüş alanını, ışığını kesmediği görülebiliyor. Bu durum insanların birbirlerine olan saygılarının da bir göstergesi.

Tarihi Beypazarı Evleri’ni de “Ankara’da görülmesi gereken yerler” listenize yazabilirsiniz.

50. Mavi Göl

Kaynak: kulturportali.gov.tr

Ankara gezilecek yerler listemizin son sırasında Mavi Göl bulunuyor. Gölün suyu çok güzel bir mavi tonuna sahip. Berraklığının yanı sıra huzurlu ve sakinleştirici etkisi adeta terapi işlevi görüyor.

Samsun yolu üzerindeki Mavi Göl, Mamak ilçesine bağlı. Otopark sorunu yok, ulaşım kolay. Ayrıca çok sayıda büfe gölün etrafındaki parkta hizmet veriyor. Acıkırsanız ya da canınız bir şeyler içmek isterse istediğiniz birçok şeyi rahatça temin edebilirsiniz.

Burada özellikle su bisikletleri ile gölde dolaşmanın keyfi bir başka. Mavi Göl’e geldiyseniz mutlaka masmavi suların üzerinde gezintiye çıkmanızı öneriyorum.

Ayrıca parkta piknik yapabilir, voleybol, futbol, basketbol gibi sporlar için ayrılan sahaları kullanabilirsiniz. Parkın en güzel yanlarından biri de çocuklar için çok sayıda oyun alanının bulunuyor olması. Ailece vakit geçirmek için de Mavi Göl son derece isabetli bir seçim.

Bir Cevap Bırakın

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Son yorumlar

    ×